Hoe lang gaan houten kozijnen mee?

Hoe lang gaan houten kozijnen mee?

Wat is de levensduur van houten kozijnen?

Hoe lang duurt het voordat je kozijnen van hout moet vervangen? Hoe lang ze meegaan is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals de houtsoort die je kiest, het onderhoud en de weersomstandigheden. Een houten kozijn aan de “regenzijde” van een woning, heeft meer onderhoud nodig om lang mee te kunnen gaan.

Houten kozijnen kunnen lang meegaan als ze goed en regelmatig worden onderhouden. Ze hebben meer aandacht en onderhoud nodig dan bijvoorbeeld kunststof kozijnen. Daarbij kun je denken aan het controleren en herstellen van de lak, rotte plekken of losgeraakte stopverf.

Kozijnen van een zachte houtsoort hebben een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar. Kies je voor hardhouten kozijnen, dan kunnen ze met goed onderhoud tot wel 70 jaar lang meegaan. Welk hout voor kozijnen is het beste en hoe kun je de levensduur verlengen?

Welk type hout voor kozijnen heeft de langste levensduur?

Wil je nieuwe kozijnen laten plaatsen? Dan kun je naast kunstof kiezen voor een zachte of een harde houtsoort. Een kozijn van hardhout is duurder in aanschaf, maar is ook duurzamer en gaat langer mee. Deze kozijnen zijn minder gevoelig voor schade en slijtage.

In vergelijking met een zachte houtsoort, is hardhout ook beter bestand tegen rotten als het wordt blootgesteld aan vocht. Zachthout is lichter van gewicht dan hardhout. Daardoor zijn deze kozijnen ook eenvoudiger te plaatsen. Zacht hout is ook betaalbaarder dan hardhout.

Hoe vaak moet je houten kozijnen onderhouden en verven?

Als je wilt dat jouw kozijnen van hout lang meegaan, is een goed onderhoud van essentieel belang. Controleer en beits of lak de kozijnen daarom om de 2 tot 4 jaar. Hoe vaak je dit doet is ook afhankelijk van de houtsoort van de kozijnen. Hardhout zal minder snel rotte plekjes hebben dan kozijnen van een zachte houtsoort. Ontstaat er tussendoor lakschade of is er sprake van afbladderende verf? Dan moet je dit zo snel mogelijk herstellen om de levensduur van de houten kozijnen te kunnen bewaken. Door een beschadigde verflaag heeft vocht vrij toegang tot het onderliggende hout. Een kozijn kan dan sneller gaan rotten.

Levensduur houten kozijnen verlengen:
4 onderhoudstips!

  1. Houd je houten kozijnen zo schoon mogelijk. Ook vogelpoep kan schade aan de laklaag of het hout veroorzaken. Was houten kozijnen minimaal 1x per jaar met lauw water.
  2. Controleer de kozijnen regelmatig op beschadigingen, rotte of zachte plekken. Als je scheuren in het hout of kapot stopverf ziet, moet je deze zo snel mogelijk repareren. Zo voorkom je dat vocht diep kan doordringen in de structuur van het houten kozijn.
  3. Schuur en verf de houten kozijnen 1x in de 3 tot 5 jaar. Afhankelijk van welke houtsoort de kozijnen zijn gemaakt. Door het aanbrengen van een nieuwe laag verf of vernis, bescherm je het hout tegen vocht en andere schadelijke invloeden van buitenaf.
  4. Zorg ervoor dat je ramen goed zijn afgedicht. Er mag geen water naar binnen dringen. Controleer de afdichtingen tussen het raam en het kozijn dus regelmatig.

Meer weten?

Wil je meer weten over de levensduur van kozijnen? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom. We adviseren je graag!

Misschien ook interessant

Waarom kiezen voor FARO Kozijnen?

Gratis adviesgesprek aanvragen
op locatie of in de showroom

Onze adviseurs komen gratis bij je langs om het beste beeld te krijgen van de bestaande situatie.

Van 25 december t/m 7 januari zijn wij gesloten in verband met de Feestdagen. Maandag 8 januari zijn we er weer en zullen we je bericht beantwoorden.

Wat is je naam? *
Waar wil je dat het adviesgesprek plaatsvindt? *
Wat is je adres? *
Hoe kunnen we je het beste bereiken? *
Wat is je telefoonnummer? *
Wat is je e-mailadres? *

Ontvang vrijblijvend een offerte
op maat op basis van jouw wensen

Geef jouw specifieke wensen aan en wij sturen je geheel vrijblijvend een offerte toe per e-mail.

Van 25 december t/m 7 januari zijn wij gesloten in verband met de Feestdagen. Maandag 8 januari zijn we er weer en zullen we je bericht beantwoorden.

Wat is je naam? *
Wat is je adres? *
Hoe kunnen we je het beste bereiken? *
Wat is je telefoonnummer? *
Wat is je e-mailadres? *
Welke uitvoering spreekt je het meest aan? *
Welk materiaal heeft je voorkeur? *
Welke uitvoering spreekt je het meest aan? *
Om hoeveel kozijnen gaat het?
Upload foto's van de bestaande situatie (max 3 stuks) *
Maximum file size: 10 MB